Het rookverbod (Geef mij de scheten maar)

Vorige week was ik op vakantie in Oostenrijk. Daar wordt in cafés en restaurants nog volop gerookt. Niet stiekem, de asbakken staan gewoon op tafel en worden regelmatig geleegd. En dat is me toch smerig! Je merkt dan hoe snel en vooral hoe totaal je gewend bent geraakt aan de rookvrije horeca. Dat je een glaasje wijn kan  drinken zonder dat je daarna je haar moet wassen, een kopje thee kan drinken zonder branderige ogen, een biefstuk kan eten die je ook echt ruikt en proeft.

Ooit wisten we niet beter, werd er door tv-presentatoren gerookt, op basisscholen gerookt, zelfs door artsen gerookt. Maar nu weten we wél beter. Je kunt toch echt niet ontkennen dat roken slecht is voor je. En zelfs de hardcore rokers voelen de dag na een avondje stappen echt wel dat het niet zo’n goed idee was om een pakje Marlboro weg te paffen op een avond (geen willekeurig voorbeeld, lang geleden deed ik dat zelf regelmatig).

Dat wisten we toen dus ook al wel. Vorige week zag ik hoe dat toch niet uitmaakt of je zoiets weet. De eerste paar keer denk je bij binnenkomst: ‘Huh, zegt nou echt niemand hier iets van?’ Nee dus, en daarom doe je het zelf ook niet. Accepteer je maar weer dat je na een half uurtje binnen je kleding in de koffer met vuile was moet gooien. Ga je gewoon weg als het je te gortig wordt (ik heb toevallig nu bronchitis, dan helpt zo’n rookhol niet echt), zonder klachten te uiten. Precies zoals het vroeger ging. Alsof het aan jou ligt dat je schone lucht wil inademen…

Ik herinner me dat ik met gasten in mijn zaak discussies had toen het rookverbod net werd ingevoerd. Je zou verwachten dat alleen rokers daarover klagen. Nee dus. Een niet-roker had liever dat er weer gerookt mocht worden. Toen ik vroeg ‘Waarom in godsnaam?’ zei hij: ‘Nu ruik ik al dat zweet, de zure adem en die scheten en boeren van mensen die teveel gedronken hebben, dat viel vroeger helemaal weg in de rook’.

Uhhh…. dat is waar.
Maar na een weekje Oostenrijk zeg ik: doe mij de scheten maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *