Mensen willen dom zijn

De gemiddelde mens gaat naar de horeca om even lekker onbenullig te doen. Na een week of dag hard werken of andere stress gaan mensen naar de horeca om te ontspannen, om even van zich af te schreeuwen over hun man/baas/kinderen/moeder/de scheids/de prijs van benzine/enz.  of zelfs om even helemaal nergens over na te denken. Dat is namelijk goed voor die mensen. Daar worden ze los en opgewekt van. Daardoor kunnen ze weer een werkweek aan, of dat diner met hun schoonouders.

Niks mis mee. Maar als jij als horecamedewerker een pseudocoach bent of als je nieuwe vrienden zoekt (omdat je oude vriendenkring afhaakt door jouw werktijden), dan  heb je misschien wel een probleem.

Werken in de horeca is ontzettend gezellig door je contact met al die interessante, gekke en mooie mensen die bij je over de vloer komen. Maar het kan ook ontzaglijk eenzaam zijn, want:

  1. Jouw gasten zijn niet geïnteresseerd in jouw leven. Dat hoeft ook niet. Zij denken misschien dat ze bevriend met je zijn, maar dat is gewoon niet zo. Zij betalen jou voor je aandacht. Dus bewaar jouw verhalen voor als je met je eigen vrienden naar de kroeg gaat.
  2. Jouw gasten zijn niet benieuwd naar jouw mening. Ze willen gelijk hebben. Discussies hebben ze de hele dag/week al, jij moet gewoon bevestigen dat ze gelijk hebben, want dan kunnen ze het even naast zich neerleggen en ontspannen.

Je leert mensen kennen en soms maken mensen zulke grote denkfouten, dat je het niet kan laten om te gaan ‘helpen’.  Maar iemand die altijd dezelfde soort ruzies heeft met zijn partner, kinderen en leidinggevende, komt niet naar jouw zaak om dat op te lossen. Als je hem probeert een spiegel voor te houden, zal hij zichzelf daar (zeker met wat glazen drank op) waarschijnlijk niet eens in herkennen. En dat is voor jou en hem maar goed ook, want het zou hem toch alleen maar kwaad of ongelukkig maken.

Dus je lacht om die grap die hij de vorige twintig keer ook al gemaakt heeft. Je zegt ‘rot voor je’ als zij voor de vijftiende keer haar man de schuld geeft van alles dat verkeerd is haar leven. Je zegt dat het oneerlijk is dat hij ontslagen is, terwijl je geen idee hebt van wat hij doet, laat staan hoe hij dat doet. Je zegt tegen die onzekere gast dat ze er goed uitziet. En daar voel je je nog goed bij ook, want je geeft mensen een goed gevoel en dat is jouw taak. Mensen willen gerustgesteld worden, waardering krijgen. Dat maakt ze zekerder en héél misschien geeft dat ze morgenochtend een zetje in de goede richting. Maar nu doen ze lekker dom. En dat is helemaal oké.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *