Type medewerker: een la vol diagnoses

Ik denk dat je na zo’n vijf jaar leidinggeven in de horeca automatisch recht zou moeten hebben op een diploma SPW of Toegepaste Psychologie.

Een aantal open deuren:

De horeca is een vak voor mensen die:
– van de horeca houden;
– geen kantoortijdenritme hebben.

De horeca-bediening is een vak waarin je
– goed moet kunnen omgaan met dronken gasten;
– genoeg energie moet hebben om de hele tijd in beweging te zijn;
– niet moet schrikken als je constant bekeken wordt;
– begrip moet hebben voor extreme situaties;
– begrip moet hebben voor grillig gedrag van je gasten.

De horeca-keuken is een vak voor mensen die
– het werk graag op zich af laten komen;
– de kick krijgen van goed en snel doen wat er gedaan moet worden;
– de dingen graag netjes organiseren;
– de haccp-regels en recepturen strikt navolgen.

Dus voor de bediening krijg je tamelijk vaak adhd-ers, bipolairen, borderliners en drugsgebruikers, voor de keuken ocd-ers, licht contactgestoorden en autisten.

Op zich niks mis mee hoor, een adhd-er die zijn Ritalin niet neemt heeft volle kratten frisdrank twee keer zo snel boven als een ander. Een borderliner die zijn magnetische aanwezigheid inzet voor jouw zaak bij jouw gasten is een geweldige gastheer/-vrouw. Een ocd-er kan de keuken poetsen als geen ander. Een contactgestoorde gaat gewoon rustig door met gerechten bereiden, hoezeer de emotionele druk bij anderen ook oploopt.

Zolang ze goed in hun vel zitten en je er niet teveel tegelijk van aan het werk hebt is dit prima. Maar als deze mensen elkaar gaan bewerken…!

De eerste tijd schrik je, maar als ondernemer leer je snel. Toch zou het wijs zijn om in de periode voor je start met je bedrijf ervaring op te doen met het omgaan met gedragsstoornissen. Dat scheelt je een hoop vallen-en-opstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *